Slaaptips

Bij Meysen Slaapcomfort is alles te vinden voor uw droomslaapkamer. Bedden en textiel die een lust zijn voor het oog. Maar we hebben ook tips voor u om wellicht vanavond al beter te slapen. Misschien staat dé tip er voor u ook tussen. Of u heeft profijt bij een tip die hier nog niet staat. Laat het ons dan weten, u helpt er vast iemand mee!

Photo by Adam Grabek
Photo by Emily Henry

Maak gebruik van uw persoonlijke biologische klok. Dit door hormonen aangestuurde ritme geeft een signaal af als het tijd is om naar bed te gaan: ga dan naar bed, op een later – of vroeger – tijdstip zult u meer moeite ondervinden om in slaap te vallen.

Zet de klok uit het zicht. Een vreemde tip wellicht, maar het onbewust midden in de nacht op de klok kijken kan extra stress opleveren. Stop met informatie vergaren. Heel algemeen gezegd, ga zo voor het slapen gaan niet meer de mail controleren, kijken hoeveel ‘facebook-likes’ u heeft en refresh niet uw favoriete nieuwssite.

Prikkels die u onbewust in een houtgreep kunnen nemen kunt u het beste voorkomen. Sowieso is het verstandig een tablet of smartphone weg te leggen. Ze geven vaak een te blauw licht dat het lichaam weerhoudt van het aanmaken van slaaphormonen. Er bestaan weliswaar apps en toestellen waarbij je het blauwe licht kunt temperen maar ontspannen met een papieren boek is toch vaak effectiever.

Photo by Victoria Heath
Photo by Alexandre Croussette

Erg belangrijk maar ook prima zelf te beïnvloeden, is de omgevingstemperatuur. Een te hoge kamertemperatuur zorgt er vaak voor dat je ’s nachts wakker wordt. Een seizoenendekbed helpt bij het regelen van je persoonlijke slaapcomfort. Een te koude kamer zorgt er overigens voor dat het lichaam hard moet werken, wat een onrustige slaap oplevert. 

Bij het eten van pittig voedsel of het drinken van alcohol en koffie neemt het slaapcomfort drastisch af. Het lichaam moet dan beter z’n best doen om afvalstoffen af te voeren en men zweet meer. Vermijd daarom een late zware of pittige snack. En een slaapmutsje? Probeer tijdig te stoppen met het drinken van alcohol. Men kan er prima mee inslapen door de vaak kalmerende werking, alcohol is echter funest voor de latere rem-slaap en vergroot de kans dat u later in de nacht wakker wordt. 

Photo by Cyril Saulnier

Een verkeerd dekbed levert in heel veel gevallen slaapproblemen op. Een goed dekbed is een dekbed dat het beste bij u past! Laat u daarvoor goed informeren door onze slaapadviseurs. Klassieke synthetische dekbedden ventileren doorgaans slecht, bij donzen dekbedden kan de warmte niet makkelijk weg. 

Drie uur sporten per week is een uitstekend alternatief ‘slaapmiddel’, een flinke wandeling of eindje fietsen tellen al mee! Ga echter niet vlak voor het slapen sporten. Stop met sporten ongeveer 3 uur voordat u naar bed gaat.

Photo by Mitchell Orr
Photo by Annie Spratt

Probeer ook een zijslaper te worden. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig te wijzigen, in het algemeen wordt echter gesteld dat het afvoeren van afvalstoffen door het brein het beste bij een zijligging gaat.

Natuurlijk slaapt men het beste zonder stress. Maar ja, een eenvoudige oplossing tegen alle stress is moeilijk samen te vatten in een slaaptip. Een tip om beter te kunnen slapen met stress is wellicht meditatie en het doen van ontspanningsoefeningen. En zegt u weleens: ‘morgen moet ik dat en dat niet vergeten’ maak dan een notitie, kunt u het weer loslaten.

Photo by JD Mason
Service by Jeffrey

Controleer regelmatig uw ‘hardware’. Beoordeel de toestand van het matras en de lattenbodem. Beiden hebben een levensduur van zo’n tien jaar. Maar ook een kussen verslijt. De dikte neemt dan af waardoor er extra druk op nek of schouders komt.

Ververs ook regelmatig het hoeslaken en dekbedovertrek. Het levert weer een fris slaapcomfort om. Zoek in de winkel naar stoffen die aangenaam zijn en bij u passen. Wij halen ons bedtextiel graag uit de verpakking, u voelt dan meteen of het een stof is die bij u past.

Schapen landingspagina

Kies bij de aanschaf van een matras, dekbed, kussen en bedtextiel zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen. Deze hebben een goede invloed op de algehele gezondheid, hebben geen toegevoegde vluchtige hulpstoffen en zijn prima voor het milieu.